This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een andere manier om te gaan met je problemen, zodat je hier niet steeds in vastloopt en je je zo kunt blijven bezig houden met de meer waardevolle dingen in je leven. ACT bestaat uit twee kernonderdelen: Acceptance & Commitment. Bij het Acceptance‐onderdeel leer je om om te gaan met je persoonlijke obstakels. Je leert hier ruimte maken voor vervelende gevoelens , afstand nemen van moeilijke gedachten, op een andere manier naar jezelf kijken, en tenslotte je aandacht te richten op het hier en nu. Met deze vaardigheden zul je merken dat je niet meer zo snel vastloopt in je obstakels. Het Commitment‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen. Deze twee kernonderdelen samen zorgen ervoor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt, waardoor je je niet tegen laat houden door obstakels om de dingen te doen die jij belangrijk vindt!
Het resultaat is dat je meer persoonlijke veerkracht krijgt, ook wel psychologische flexibiliteit genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat het je beter lukt om mee te buigen met de obstakels die je in het leven tegen komt. Zodat je kunt blijven investeren in de dingen die je belangrijk vindt. ACT is een bewezen effectieve therapie voor verschillende problemen, waaronder angst, depressie en lichamelijke ongemakken. Echter, ACT is niet alleen bruikbaar als je problemen hebt, je kunt het ook gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen en je persoonlijke veerkracht te vergroten.

Tekst en termen deels afkomstig uit de boeken How2act (G. Jansen, 2018) en Timetoact (G. Jansen, T. Batink, 2014) en www.actinactie.nl

Schermafbeelding 2019-01-07 om 20.53.34
De 6 basisprincipes van ACT zijn:
Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden i.p.v. ze vermijden of er tegen strijden (piekeren).
Defusie: Met meer afstand naar je eigen gedachten kijken, zodat ze je minder snel zullen raken.
Mindfulness: Je aandacht kunnen richten op het hier en nu en hier ook van kunnen genieten. Hierdoor niet steeds in je hoofd bezig zijn met het verleden of de toekomst.
Zelfbeeld: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren. Je eigen strenge (vaak niet haalbare!) regels los kunnen laten.
Waarden: Ontdekken wat je zelf echt belangrijk vindt in het leven (en niet omdat je doet omdat je denkt dat anderen dat graag willen
Toegewijde actie: Ook gaan handelen naar je waarden, dus doen wat jij wilt.
Meer weten?
Boeken
How2act (G. Jansen, 2018)
Time to ACT (G. Jansen, T. Batink, 2014)
ACT your way (D. Matthijjssen, E. de Rooij 2018)
Sites
actinactie.nl
how2act.nl
ACT busmetafoor
De verhalenmachine metafoor
Wat is ACT?
adult-architecture-blonde-267775